Osteoartrit ve Beslenme Arasında Bir İlişki Var Mı?

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, yaygın görülen bir eklem iltihabıdır. Bu rahatsızlık kişide genellikle 40 yaşından sonra görülse de daha erken yaşlarda da osteoartrit problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Kireçlenme, özellikle kalça, diz, eller ve boyun bölgesine etki eder, çünkü omurganın en hareketli noktaları bu alanlardır. Omurlara fazla yüklenilmesi ve kemik uçlarında yer alan koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucu osteoartrit ortaya çıkar. Kıkırdak kaybı arttıkça hastalarda hareket ederken dahi zorlanma görülebilir. Bu yapılardaki bozulma, gittikçe artan ağrılara ve eklem hareketlerinde kısıtlanmaya neden olur. 

Kışın Kısalan Günlerde Egzersiz Yapmanın Yolları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Osteoartrit önceki araştırmalarda yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülüyordu. Son dönemlerde bu hastalığın; eklem yapısı, genetik durumlar ve bağ hasarları gibi birçok faktörün etkileşimi ile oluştuğu düşünülüyor. Peki osteoartrit ve beslenme arasında bir ilişki var mı? Kontrollü beslenme planı, eklem ağrılarını hafifletmede yardımcı olabilir mi? 

Osteoartrit Ve Fazla Kilo Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Osteoartritte doğru beslenme hem hastalıktan korunmada hem de semptomları gidermede oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzmanlar, eklem yükünü azaltmak ve osteoartriti kontrol altına almak için fazla kilolardan kurtulmak gerektiğini belirtiyor. Buna ek olarak sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmanın önemine dikkat çekiliyor. Hareketli bir yaşam, eklemin sağlıklı hareket kabiliyetlerini uzun süre devam ettirebilmesine destek olur. Kilolu kişilerin ideal kilosuna yaklaşması, eklemlerdeki yükü azaltır ve eklem sağlığını korur. 

İşe Gidişinizle Başlayın

Yapabiliyorsanız, işe yürüyerek veya bisikletle gidin. Otobüse veya metroya biniyorsanız, birkaç durak önce inin ve yolun geri kalanını yürüyün. Araçla gidiyorsanız, aracınızı uzak bir noktaya park edin ve yürüyün. Binanızda asansör yerine merdivenleri kullanın. Aslında tüm bu aktivitelerin bir ismi bulunuyor; HIIPA (High-Intensity Incidental Physical Activity). HIIPA, gün içerisinde yaptığınız fiziksel aktivitelerin tümünü kapsıyor. HIIPA yöntemi, günlük yaşamda yaptıklarınıza hareket katmak ve kimi zaman da bu hareketlerin yoğunluğunu arttırmak olarak tanımlanıyor.

Dengeli kilo alışverişi eklem üzerinde ciddi bir hafiflik ve rahatlama sağlar. Gün içinde vücudunuzu zorlamadan düşük yoğunluklu egzersizler yapmak, kilo kaybını destekleyebilir. Bu egzersizler eklem üzerinde ağırlık oluşturmaz, aksine kişiyi zorlamadan hareket bütünlüğüne destek olur. Eklem rahatlığı için kasları zorlamayan ve aşırı yüklenme yaratmayan her türlü egzersizi uygulayabilirsiniz.

Kalsiyum ve Kollajen Kaynaklı Besinler Eklem Sağlığını Desteklemeye Yardımcı Olabilir

osteoartrit ve beslenme-3

Vitamin D, kalsiyum ve kollajen, eklem sağlığını korumaya destek olur ve osteoartrit riskini azaltabilir. Kemikler, mineral kristallerinden oluşan bileşik maddelerdir ve oluşabilecek darbelere karşı vücuda esneklik ve güç sağlama görevi üstlenirler. Kalsiyum başta olmak üzere, magnezyum, fosfor, çinko; D, K ve C vitaminleri kollajen oluşumuna katkı sağlar. 

Osteoartrit, kıkırdak doku hasarı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Birçok nedeni olduğu gibi, nedenlerinden biri de yaşla birlikte kıkırdak dokuda bulunan kollajen miktarının azalmasıdır. Bu yaklaşımdan yola çıkarak kollajenin eklemleri olası hasarlardan koruduğu ve mevcut eklem problemlerinde şikayetlerin derecesini hafiflettiği sonucuna ulaşılabilir. 

Osteoartitte beslenme şekli, hastanın yaşına, egzersiz kapasitesine, ek rahatsızlıklarına ve besin takviyesi alıp almadığına dikkat edilerek kişiye özel planlanmalıdır. Uzman kontrolünde kişiye özel planlanmış beslenme rutini hastalığın seyrini büyük ölçüde değiştirmeye yardımcı olabilir.

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Hastalığın Seyrini Nasıl Etkiler?

osteoartrit ve beslenme-1

Osteoartrit tedavisinde kontrollü şeker tüketimi hayati değer taşır. Gereğinden fazla yağ ve şeker kilo artışının, buna ek olarak eklem rahatsızlığının temel sebeplerinden biridir. Günlük öğün planınıza gereksiz kaloriler eklemek sağlıksız kilo alımına yol açar. Obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarından kurtulmak için yağ ve şekeri günlük beslenme rutininizden mümkün olduğunca eksiltmeniz gerekir. Meyvelerden alacağınız şekerin metabolizmada bir karşılığı vardır, ancak beyaz şeker günlük beslenme rutininizde gereksiz kalori fazlalığı anlamına gelir. Gün içinde şeker ihtiyacınızı kuru ya da taze mevsim meyveleri ile karşılayabilirsiniz. 

Şeker vücuttaki iltihaplanmayı artıran ciddi bir etkendir. İltihaplanma artışı da eklem sağlığını olumsuz yönde etkiler. Zamanla, bu durum eklemin hasar görmesine ve hem kıkırdak hem de diğer kemik dokularının bozulmasına sebep olabilir. Tükettiğiniz gıdaları tatlandırmak isterseniz, şeker yerine bal veya saf akçaağaç şurubu tercih edebilirsiniz. Şeker ve kötü beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmak osteoartrit tedavisine olumlu etki sağlamanın yanı sıra genel vücut sağlığını da güçlendirmeye destek olur. 

Esneme hareketlerinin önemi: Güne başlarken, egzersiz öncesi ve sonrası neler yapabilirsiniz? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

SAĞLIK PROFESYONELLERİ GİRİŞİ