Uzun Günlerden Yararlanın: Akşam Egzersizleri

akşam egzersizleri-2-min

Genelde en iyi egzersiz zamanının sabah saatleri olduğunu defalarca duymuşsunuzdur. Ama maalesef sabah saatleri, herkes için en ideal zaman olmayabilir. Çoğu kişi biraz daha fazla uyumak isteyebilir ya da çok erken bir saatte güne başlamak zorunda olabilir. Üstelik akşam egzersizin uykuyu geciktirdiği ya da çok daha fazla yemek yemeye sebep olduğu düşüncesi de doğru değildir. Eğer çok ağır bir program yapmıyorsanız, sadece yarım saat ile bir saat arası yapılan rutin akşam egzersizleri, daha iyi uyumanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Özellikle hafif ve orta yoğunluklu egzersiz yapmak stresi ve gerginliği azaltır ve yatmadan önce kasların gevşemesine katkı sağlar.

Sabahları kalkıp egzersiz yapmaktan hoşlanmıyor ya da vakit bulamıyorsanız kendinizi sınırlamayın. Hazır yaz gelmiş ve günler de uzamışken akşam saatlerinden faydalanmaya ne dersiniz? İşte kolayca yapabileceğiniz akşam egzersizleri ve uygulama ipuçları.

Evde Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yürüyüş

Düzenli yapılan yürüyüş, birden fazla sağlık yararı sunan keyifli bir aktivitedir. Akşamüstü 30 dakika süren hafif veya orta tempolu bir yürüyüş, haftada minimum 4 kez yapıldığında oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlar. Yürüyüş, kilo vermenize ve vücudunuzu şekle sokmanıza yardımcı olur. Kalp, kas, eklem, sindirim ve ruh sağlığını iyileştirir. Özellikle gün boyu okulda ya da iş yerinde geçirdiğiniz stresli saatlerin gerginliğini alarak daha iyi hissetmenizi sağlar.

Çoğu kişinin günlük yaşamında muzdarip olduğu hareketsizliğin getirdiği azalmış fiziksel aktivite sorununu telafi eder. Egzersiz rutini haline getireceğiniz yürüyüşler, daha hafif ve daha sağlıklı beslenme motivasyonu sağlar. Uyumadan 3-4 saat önce tamamladığınız orta tempolu yürüyüş, uykuya dalmanızı kolaylaştırır.

Bisiklet sürme

Akşam egzersizleri içinde en keyif alabileceğiniz aktivitelerden biri de bisiklet sürmektir. Eğer ofisten eve bisikletle dönüyorsanız şanslısınız. Ama böyle bir imkânınız yoksa iş dönüşü yarım saat bisiklet sürmeye ne dersiniz? Şehir içinde, hafif tempolu, fazla uyarıcı olmayan sporlardan biri olan bisiklet, hem forma girmenize hem de hareketli kalmanıza yardımcı olur.

Bisiklete binmek, tüm vücudunuzu çalıştıran, kas-iskelet sistemi için oldukça faydalı sportif aktivitelerden biridir. Kendinizi daha zinde ve aktif hissetmenizi sağlar. Bahar ve yaz aylarında spor salonlarından sıkılanlar için de harika bir alternatiftir. Bisiklet sürmenin sağlık yararlarını tam olarak elde edebilmek için haftada toplam 150 dakika sürmeniz önerilir. Haftalık planınızı, günde 30-40 dakika sürecek şekilde düzenleyerek aktif kalmanın en keyifli yollarından birini uygulayabilirsiniz.

Yüzme

Akşam egzersizleri içinde fazla uyarıcı olmaması sebebiyle uyku ritminizi bozmayacak en ideal sporlardan biri yüzmedir. Şehirde bulunan kapalı yüzme havuzlarının çoğu 22.00’ye kadar açık kalır. Bu da iş çıkışı rahatça yüzebileceğiniz anlamına gelir. Üstelik soğuk suya atlamanın, sabah olduğundan çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Eğer yaz aylarındaysanız havuza girmek günün sıcaklığından kurtulmanıza da yardımcı olur. Eğer denizde ya da açık havuzda yüzme imkânınız varsa akşam saatlerinde yüzmek daha az UV ışınlarına maruz kalmak anlamına gelir.

Yüzme, günün stresini ve gerginliğini alır. Zihinsel yorgunluk nedeniyle uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız sakinleştirici etkisiyle daha iyi uyumanıza yardımcı olur.  Tüm kasları çalıştırarak güç ve dayanıklılığı arttırır. Ayrıca farklı sağlık sorunları olan kişiler için de oldukça güvenli bir egzersiz türüdür. Akşamları yarım saat yüzerek günlük yaşamınızdaki hareketsizlik döngüsünü kırabilirsiniz.

Yoga

Dilerseniz evinizin konforunda dilerseniz de açık havada yapabileceğiniz yoga, en iyi akşam egzersizleri arasında yer alır. Daha önce de söylediğimiz gibi zorlayıcı egzersizler, uyku rutinini bozabilir. Ama yoga bunlardan biri değildir. Günün yorgunluğundan uzaklaşmanıza ve stresten arınmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kasların esnekliğini arttırarak günlük yaşamınızı çok daha aktif ve sorunsuz geçirmenizi sağlar.

Akşam egzersizleri için bir alternatif arıyorsanız yoganın hem zindeliğinizi koruması hem de iyi hissettirmesiyle harika bir egzersiz rutini olacağından emin olabilirsiniz. Akşam rutininde dikkat etmeniz gereken en önemli şey zor pozisyonları uykudan en az 3 saat önce bırakmanız gerektiğidir. Geç saatler için en ideal pozisyonlar arasında; aşağı bakan köpek, üçgen, güvercin, yarım balık, ağaç, mutlu bebek ve tanrıça gibi temel pozisyonlar sayılabilir.

Fitness

Spor salonuna akşam gitmenin en büyük avantajı sıra beklemek zorunda kalmadan daha sakin şekilde egzersiz yapmaktır. Fakat salona akşamları gidiyorsanız çok güçlü ve ağır egzersizlerden kaçınmalısınız. Bedeni uyarıcı bütün hareketler, uyku ritminizin bozulmasına neden olabilir. Egzersiziniz ne kadar güçlü olursa ve yatma zamanına ne kadar yakınsa, uykunuzu geciktirme ve gece uyanmalarına yol açma olasılığı o kadar artar. Akşam saatlerinde yürüyüş başta olmak üzere aerobik, hafif direnç antrenmanı, denge egzersizleri üzerinde çalışabilirsiniz.

Akşamları Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

akşam egzersizleri-1-min
  • İş çıkışı spor yapacaksanız kendinize dinlenme molası vermeyin. Dinlenmek vücudunuzun yavaşlamasına sebep olur. Bu da egzersiz motivasyonunu kaybetmenize yol açar.
  • Haftada hangi günler spor yapacağınızı belirleyin ve rutininize sadık kalmaya çalışın.
  • Gün boyunca bol su içmeyi ihmal etmeyin.
  • Yemek yedikten en az 1 saat sonra egzersize başlayın.
  • Ağır egzersizlerin tümünü uykudan en az 3 saat önce, hafif ve orta yoğunluklu egzersizleri 2 saat önce sonlandıracak şekilde zamanınızı planlayın.

Daha Zinde Bir Vücut için 7 Önemli Tavsiye konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bizi Paylaşın

Yorum Ekle

SAĞLIK PROFESYONELLERİ GİRİŞİ